Dlaczego warto jeść miód? 1
Dlaczego warto jeść miód?

Skąd się bierze miód?

Każdy z nas potrafi opisać wygląd miodu. Ale czy wiemy w jaki sposób powstaje nim trafi do naszej kuchni? Wszystko zaczyna się od zwabienia pszczół zbieraczek, które kierowane pięknym zapachem wyruszają z ula do kwiatów. W kwiatach znajduje się nektar stanowiący podstawę przyszłego miodu. Zadaniem zbieraczek jest jego zebranie.

Pszczoły zbieraczki nie zawsze zbierają nektar z kwiatów, czasem korzystają z rosy miodowej znajdującej się na trawach czy też z soku wydzielanego przez owoce. Do produkcji miodu pszczoły zbierają też spadź. Po zebraniu tzw. materiału miodowego, transportują je w specjalnych pojemniczkach do ula, gdzie przekazują go pszczołom robotnicom.

Pszczoły robotnice poddają zebrany materiał dalszym obróbkom, dodają do niego swój naturalny enzym, a następnie za pomocą wosku pszczelego, zamykają go w plastrach. To właśnie teraz rozpoczyna się proces dojrzewania miodu i wzmacniania jego prozdrowotnych właściwości. Gdy proces ten zostanie zakończony, miodem zajmie się pszczelarz.

Ofertę naszych naturalnych miodów możesz poznać tu: Kliknij tu!

Co w trawie piszczy czyli porozmawiajmy o rodzajach miodu

Miody najogólniej możemy podzielić na dwie grupy. W zależności od tego co było podstawą wytworzenia miodu wyróżniamy: miody spadziowe i miody nektarowe.

Miód spadziowy powstał na bazie spadzi czyli tzw. rosy miodowej, którą znajdziemy na igłach i liściach różnych gatunków drzew.

Miód nektarowy jak sama nazwa wskazuje, powstaje z rożnych nektarów zebranych z kwiatów. Dzielą się one dalej pod kątem dominującego rodzaju nektaru. I tak wyróżniamy takie miody nektarowe jak min. miód akacjowy, miód lipowy, miód nawłociowy, miód mniszkowy czy miód gryczany.

Rodzaje miodu

Z postaci płynnej do stałej czyli słów kilka o krystalizacji miodu

Jednym z najbardziej charakterystycznych procesów jakim podlega miód, a który możemy obserwować we własnej kuchni jest proces krystalizacji. Niektórzy błędnie uważają, że jest to efekt sztuczniejszego dosładzania. Tymczasem krystalizacja jest jednym z wyznaczników autentyczności miodu. Każdy prawdziwy, naturalny miód przechowywany w temperaturze pokojowej zmieni swoją postać z płynnego do stałego. Czas w jakim to nastąpi jest zależny od rodzaju miodu. Miód w postaci skrystalizowane zachowuje pełnie swoich prozdrowotnych właściwości.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Miody podbijają nasze domy, wraz z rosnącą świadomością zdrowego odżywiania i stawiania na naturalne składniki coraz częściej wprowadzamy je do naszej codziennej diety. Miód nie jest prosty w produkcji, część jego odmian jest trudno dostępna.

Wyprodukowanie dobrej jakości miodu wymaga od pszczelarza wiedzy, doświadczenia i czasu. Dlatego też, część firm decyduje się na masową i komercyjną produkcję, łamiąc podstawowe zasady pszczelarstwa i finalnie tworzy produkt sztuczny i o zdecydowanie gorszej jakości. Każdy kupujący powinien mieć świadomość jak odróżnić prawdziwy, tradycyjny i naturalny miód od jego sztucznego uzurpatora.

Prawdziwy miód ma delikatny, kwiatowy zapach, charakterystyczny dla danego surowca, z którego został wytworzony. W smaku większości naturalnych miodów wyczujesz nie tylko słodkość ale też charakterystyczny dla danego rodzaju smak kwaśny, gorzki lub delikatnie pikantny.

Miody naturalne najczęściej pochodzą z małych, rodzinnych pasiek, gdzie wiedza przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Ze względu na ograniczenia w produkcji, takie miody trudno spotkać na pólkach w dużych sklepach. Rodzinne pasieki dbają nie tylko o jakość miodu ale także troszczą się o pszczoły. Kupując w naszym sklepie wspierasz wielopokoleniowe, rodzinne pasieki.

Komentarze do wpisu (1)

24 listopada 2021

Super artykuł! Przydatna wiedza w pigułce :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl